Behind het bedrijfje | It's OOAK

Gepubliceerd op 18 augustus 2022 om 10:57

Jaa, weer een nieuwe onderneemster in het zonnetje. Dit keer ging ik langs bij Willemijn van It’s OOAK. We hadden onze gezellige klets-sessie al eerder gepland, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Notabene Willemijn zelf kreeg corona, waardoor we de fotoshoot even op moesten schuiven. Maar vorige week ging ik dan eindelijk bij haar langs. En wauw, wat is ook deze onderneemster weer een feest om te interviewen én vast te mogen leggen.

VAN MISLUKKING NAAR BEGINNING.

Zodra je Willemijn ziet weet je dat deze dame echt ontzettend veel creativiteit met zich meebrengt. Als ik haar dan ook vraag hoe It’s OOAK ooit begonnen is, vertelt ze me dat ze al een hele tijd een idee in haar hoofd had zitten. Een idee om een haarband te maken met twee verschillende stoffen, die je ook telkens weer opnieuw kan samenstellen. Zodat je altijd een tof haaraccessoire bij je outfit hebt.

Na lang wikken en wegen vond de vriend van Willemijn dat het maar eens tijd was om dit dan ook uit te gaan voeren, vertelt ze. ‘Op een dag zei hij: “Kom – we gaan naar de kringloop en we gaan stof halen. Je moet dit nu gewoon een keer uit je hoofd halen.” Toen hebben we daar random stoffen uitgezocht. En toen kwam Nick uiteindelijk nog met een stropdas aan, waarbij ik nog aangaf dat ik daar niets mee kon omdat het veel te weinig stof is. Maar omdat het stofje zo leuk was hebben we ‘m toch maar meegenomen.”

Dat is een heel grappig weetje, als je weet dat Willemijn nu scrunchies, haarbanden, kleine strikjes, make-up tasjes en portemonnees maakt van oude stropdassen. Vol goede moed ging ze na hun kringloopbezoek aan de slag met naald en draad, want ervaring met een naaimachine had ze niet. ‘Ik ben dus aan de gang gegaan met naald en draad om dat idee uit te werken, maar ik kreeg het maar niet voor elkaar. Ik had alle stoffen vernaaid en werd er zo chagrijnig van. Toen had ik nog één klein stukje stof over, omdat de rest allemaal mislukt was. En dat was van de stropdas.’ Daar heeft ze uiteindelijk haar eerste scrunchie van gemaakt. En zo zie je maar weer dat iets wat lijkt op een mislukking, toch nog heel positief kan uitpakken.

ONE OF A KIND

Inmiddels is Willemijn nu een klein jaartje verder en heeft ze al heel wat mooie creaties weten te maken. ‘Van elk item dat ik maak, maak ik er maar één. Ik kan bijvoorbeeld van een stropdas een scrunchie maken en ook een portemonneetje. Maar van die scrunchie is er dan maar één met die stof. Alles wat ik maak is dus one of a kind.’

Toen ik Willemijn zag dacht ik dat de naam van haar bedrijf te maken had met haar prachtige haarkleur, wat ook bijna een oak-achtige qua kleur is. Maar de afkorting OOAK, komt dus van One Of A Kind. Omdat al haar items uniek zijn!

EEN SOCIALE 'IT'S OOAK' WERKPLAATS

Ook maakt ze producten op aanvraag. ‘Laatst heb ik een aantal scrunchies gemaakt op aanvraag, van oude stropdassen van een opa van iemand die inmiddels was overleden. Ik vind het echt heel erg mooi dat ik op deze manier met mijn werk iets kan betekenen voor iemand anders.’

Maar Willemijn haar dromen zijn nog veel groter op dat vlak. ‘Ik zou het heel tof vinden als ik in de toekomst een sociale werkplaats kan openen, waar mensen kunnen werken die niet in een standaard werkwereld passen. Altijd wilde ik al iets maatschappelijks koppelen aan iets creatiefs, maar sinds vorig jaar heb ik wel echt besloten dat dit mijn grote doel is waar ik naartoe wil werken.’

Haar inspiratie komt van een persoon dichtbij: ‘Mijn moeder kan niet werken vanwege bekkenproblemen. Ze helpt me nu in mijn bedrijf met het uit elkaar halen van alle stropdassen, voordat ik er iets anders van ga maken. En ze gaat me binnenkort ook helpen met het naaien van scrunchies. En dat vindt ze heel fijn omdat ze daardoor iets waardevols te doen heeft op een dag. Dat ik op die manier meer mensen kan helpen; dat zou ik heel erg fijn vinden om te doen.’

En ook dit plan heeft Willemijn al helemaal in haar hoofd. Ze ziet het al helemaal voor zich: Een sociale werkplaats waar een hele fijne vibe hangt, mensen met elkaar kunnen socializen en daarnaast ook nog kunnen genieten van een goede koffie bij de koffiebar. En dat is ook de algehele visie van It’s OOAK: Kijk vooral naar de mogelijkheden die er zijn, in plaats van de beperkingen. Ook als een stropdas niet meer gedragen wordt, kan er nog wel iets heel erg moois en draagbaars van gemaakt worden!

DRUKKE DAME MET EEN MOOIE MISSIE.

Maar als je denkt dat Willemijn, met al haar plannen, fulltime werkt in haar eigen bedrijf. Dan heb je het mis! ‘Naast mijn eigen bedrijf werk ik fulltime in loondienst bij een innovatiebureau in Rotterdam. It’s OOAK is begonnen als hobby en toen begon het opeens heel snel te lopen. Ik ben wel iets minder gaan werken, zodat ik meer tijd aan mijn bedrijf kan besteden. Maar voor nu moet ik het vooral hebben van de vrije uurtjes in de avond en in het weekend. En natuurlijk de hulp van mijn moeder.’

Haar wens is wel om op de langere termijn meer tijd te besteden aan haar bedrijf. En dan ben ik ontzettend benieuwd waar It’s OOAK over een paar jaar zal staan. Want deze onderneemster heeft onwijs veel mooie plannen en ideeën. En is altijd creatief bezig.

Mocht je It’s OOAK nog niet kennen, neem dan snel een kijkje in haar webshop om al deze mooie items te bekijken. Ik vond het al tof, maar nu ik Willemijn heb gesproken – ben ik absoluut een nóg grotere fan van haar en haar bedrijf geworden.

Fotografie door Reggy van Liempt

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.